Hvis du opplever å få problemer med å betale avdrag på forbrukslånet, er det viktig at du tar grep så raskt som mulig. Jo lengre du venter med å gjøre noe, desto vanskeligere og dyrere blir det å finne en løsning.
Akkurat hva du bør gjøre når du får problemer med betalingen, avhenger av hvor permanent dine betalingsproblemer er, men at du gjør noe er uansett helt essensielt.
Selv om det kan kjennes ubehagelig å innrømme at man har dårlig råd, er det mye bedre å være frempå og forsøke å løse problemet så raskt som mulig, frem for å lukke øynene og håpe at problemet forsvinner av seg selv, noe det selvsagt aldri gjør.
Er betalingsproblemene av midlertidig karakter?
Hvis dine betalingsproblemer bare er her og nå, fordi du har blitt rammet av noen uforutsette utgifter, eller har brukt mer penger enn du hadde planlagt, er skaden kanskje ikke så stor. Det beste du kan gjøre er å ringe banken før forfall på avdraget, og forklare dem situasjonen.
Mange forbrukslån gir deg muligheten for å ta en eller to avdragsfrie måneder i løpet av året, så har du en slik mulighet, er det helt uproblematisk å hoppe over avdraget du har problemer med å betale, og komme tilbake sterkere i neste måned. Eneste krav for å kunne få slike avdragsfrie måneder er som regel at du ikke er bakut med betalingen av avdrag og at du har hatt lånet i minimum 6 måneder.
Har du ikke avdragsfrihet «innebygd» i lånet ditt, vil banken som regel være villig til å innvilge deg en slik avdragsfri måned, eller utsette forfallet på avdraget, hvis du er tidlig ute og tar kontakt med dem før avdraget har forfalt. Det er selvsagt viktig at du ikke misbruker en slik mulighet. Å hoppe over et avdrag en sjelden gang iblant er normalt helt greit for de aller fleste banker å gå med på.
Blir det derimot en gjenganger at du titt og ofte ringer til banken for å be om å få droppe denne månedens avdrag, vil banken nok før eller siden sette foten ned og nekte deg dette.
Er betalingsproblemene vedvarende?
Hvis dine problemer med å få betalt regningene til tiden ikke er av forbigående karakter, men noe som har pågått en god stund, bør du snarest ta grep for å få ryddet opp i økonomien din og justert utgiftene dine så de ikke overstiger inntektene.
Det første du bør gjøre er uansett å kontakte banken og forklare dem situasjonen og se hva de kan foreslå av mulige løsninger. Før du ringer til banken kan det være lurt å lage en kjapp oversikt over all din gjeld og et enkelt budsjett som viser dine månedlige inntekter og utgifter, da blir det mye enklere for banken å skjønne nøyaktig hvor alvorlig din økonomiske situasjon er, og foreslå løsninger basert på dette.
Den vanligste løsningen vil være å øke løpetiden på lånet, altså antall måneder og år før lånet er betalt tilbake, da dette vil redusere størrelsen på det månedlige avdraget du skal betale. Det gjør selvsagt at den totale summen lånet koster deg, vil øke, men det er uansett en bedre løsning enn å misligholde lånet og se det bli sendt til inkasso.
Tips: Se også refinansiering med betalingsanmerkning.
Reduser forbruket og søk hjelp
Hvis du har tatt deg vann over hodet og har pådratt deg mer gjeld enn du klarer å betjene, er det egentlig ikke så mange andre løsninger enn å øke inntekten eller redusere forbruket. Sistnevnte er ofte det enkleste, selv om det ikke alltid er så lett det heller. Hvis du trenger hjelp med å få overblikk over din privatøkonomi og sette opp et bra budsjett som kan hjelpe deg å redusere pengebruken, tilbyr NAV en gratis rådgivningstelefon på 800GJELD (telefon 800 45 353).
Tjenesten er helt gratis og du kan få grunnleggende økonomiske råd og veiledning. Hvis det trengs, kan rådgiverne hos NAV også henvise deg til en kommunal gjeldsrådgiver eller annen kompetent person som kan hjelpe deg videre.