Sliter du med trang økonomi, og synes det er vanskelig å få hverdagen til å gå rundt? Da gjelder det å holde motivasjonen oppe, og ta grep for å komme seg ut av den «onde sirkelen». Det er en del tiltak man kan gjøre for å få kontroll over økonomien, og det er helt sikkert mange punkter der man kan spare inn og kutte unødvendige kostnader. Her er våre beste sparetips til deg med trang økonomi.
1. Betal faste utgifter hver måned
Man bør alltid prioritere de viktigste utgiftene først, som husleie, forsikringer, gjeld og så videre. Hvis man kvitter seg med alle disse regningene på samme dato én gang i måneden, så vet man hvor mye penger man har igjen til andre ting resten av måneden, samtidig som man er sikker på at man har betalt det som er viktigst. Det kan være lurt å legge inn en fast trekkdato for faste utgifter til dagen etter at lønningen kommer inn på konto. Du bør endre alle dine faste trekk til samme dato, slik at du får en enkel og god oversikt.
2. Handle kun én gang i uken
Det er definitivt mye penger å spare på mathandel, dersom man unngår å handle flere dager i uken. Hvis man setter seg opp en handleplan med måltider til hele uken, og utfører handelen på for eksempel mandag, så har man garantert spart inn massevis av kroner. Hvis man unngår flere butikkbesøk den samme uken, så vil du merke hvor mye du sparer. Og så vil du merke hvor dyrt det blir når du tar det ekstrabesøket og river med deg en pose potetgull eller to – husk at snop koster!
3. Ikke pådra deg dyr smågjeld
Det er en ekstremt dårlig løsning på trang økonomi at man tar opp et forbrukslån for å få hverdagen til å gå rundt, og dette er kanskje vårt beste sparetips til deg. Ikke ta opp slik gjeld, eller bruk kredittkort dersom du ikke kan betale tilbake! For du vil bare skape større problemer for deg selv, når du blir nødt til å tilbakebetale de lånte pengene med renter og gebyrer. Og det er slettes ikke sikkert at renten er lav heller, slik at du vil få enda trangere økonomi i tiden fremover.
4. Lag et budsjett over utgiftene dine
For å finne ut hvor mye du betaler i faste utgifter hver eneste måned, så lønner det seg å sette opp et budsjett. Der skriver du ned alle de faste utgiftene dine (husleie, forsikring, mobil, internett og så videre), samtidig som du budsjetterer for alle andre utgifter. Sett av for eksempel 4000 kroner til mat hver måned, noe penger til sparing og litt til diverse forbruk. Hvis du klarer å holde deg til budsjettet, så vet du også at lønningen kommer til å vare måneden ut – og kanskje har du enda noe igjen da.
5. Unngå impulskjøpene
Det viktigste dersom man vil spare penger når man har trang økonomi, er at man ikke handler på impuls. Det vil si at man må klare å gå forbi fristende ting i butikkhyllene, enten det er i matbutikken eller på et kjøpesenter. Med mindre det er noe man absolutt trenger, så kan man ikke la seg friste til å kjøpe. Det er viktig å være såpass ærlig med seg selv at man innrømmer at man har trang økonomi, og kanskje ikke kan unne seg akkurat dette på nåværende tidspunkt.
6. Spar i det små med faste trekk
Sparing er ekstremt viktig, og det å ha en liten buffer eller pengereserve når man har trang økonomi er gull verdt. Men det er slettes ikke sikkert at man klarer å spare så mye penger, når det er mye som skal betales. Derfor anbefaler vi at man legger inn et fast trekk sammen med regningene, som går rett inn på en sparekonto. Klarer du å spare 500 kroner hver måned, så er dette penger som garantert kommer med i fremtiden til uforutsette utgifter.
7. Kan du jobbe mer?
En «enkel» løsning på pengeproblemer er å øke inntekten. Kanskje jobber du i redusert stilling, og klarer å jobbe mer? Det er vanskelig for oss å si, men vi anbefaler uansett at man forsøker å øke inntekten. Økonomien vil da umiddelbart bli bedre, og 2-3000 kroner (3-4 vakter ekstra i måneden) vil gi en merkbar forandring for deg med trang økonomi.
8. Kjøp brukt – ikke nytt
Vårt siste sparetips til deg med trang økonomi er at man unngår å kjøpe nytt. Et kjapt søk på FINN.no viser at det ligger svært mange gode og hele produkter til ekstremt rimelige priser. Brukt behøver ikke å være dårlig, for man kan i Norge fint kjøpe produkter som er tilsvarende nye – bare ekstremt mye rimeligere. Det er mange tusener å spare på det å kjøpe brukt fremfor nytt.